Gyere, jógázz velem...

Gyere, jógázz velem...

A jóga öt alapelve 

2016. május 08. - Varga Renka

Mi is a célja a jógának? Az elme lecsendesítése.

 

Mindannyian ismerjük az elme zakatolását, a megszűnni nem akaró monológok, elképzelt helyzetek az elme barlangjában.

Ezek a sokszor elvisznek annyira mélyre minket, hogy már elképzelünk olyan dolgokat előre, amik meg nem történnének és képesek vagyunk akár olyan dolog miatt előre veszekedni, ami csak a mi fejünkben született meg. 

Na ennek a megszüntetésére képes a jóga.

És miért az öt alapelven keresztül. Lássuk csak. 

 

Az első alapelv a helyes testtartás. A testünk egy jármű, ami szállítja az elménket. Ha a testünket nem ismerjük, hogy ismerjük az elmét? A testen keresztül  eljutunk az elméhez, és lecsendesíthetjük azt. Ezért vannak a jógaászanák, és azért, hogy felkészítse a testet a meditációra, hogy képesek legyünk akár hosszú órákat ülni meditáciiós pózban. 

A testünk mindig jelez a fájdalmakkal, hogy hol van elakadás. Ha tudatosan élünk együtt a testünkkel, akkor tudjuk, hogy  mondjuk egy térdfájás azért jelentkezik, mert valahol elakadtunk, és nem tudunk továbblépni. Ilyenkor megkeresem, hogy mi az a terület, ahol elakadást érzek az életemben, és mi az a gondolat, amivel építem a saját gátjaimat. És ezeket a negatív gondolatokat máris kicserélem pozitív megerősítésekre. Az “én kevés vagyok ehhez”, rögtön átvált “ mindenre képes vagyok”-ra. Értitek a test és az elme kapcsolatát? :)

 

A második alapelv a helyes légzés. Mi köze a légzésnek az elméhez? Talán a legjobb észlelés, amikor idegesek, zaklatottak vagyunk és elkezdjük a légzésünket lassítani, mélyíteni. Megnyugszunk. Ugye? :) Mindenki ezt tanácsolja rögtön, ahogy felzaklatjuk magunkat. "Nyugodj meg, lélegezz mélyeket." 

Tudatosan, miközben a légzésünket figyeljünk, elménk erre koncentrál, oda fókuszál és nem kalandozik, az éppen aktuális félelem, fájdalom, vagy feladat felé. 

A mai felgyorsult életben a légzésünk is gyorsabb. Ezt lassítva, figyelve sokkal tudatosabbak lehetünk. 

 

A harmadik alapelv a helyes relaxáció. Relaxációról elsőre az jut az ember eszébe, hogy olvas egy jó könyvet, vagy beül a kádba egy pohár borral, kakaóval, vagy leheveredik a kanapéra és megnéz egy filmet, stb… 

A helyes relaxáció viszont nem ez, hanem, ha minden sejtünk pihenni tér, és az elme teljsen kikapcsol. Ez meg nem a moziban valósul meg. 

Egy 20 perces helyes relaxációval úgy fel lehet töltődni, mint több órányi mély alvással. :)

 

A negyedik alapelv a helyes táplálkozás. A jóga szerint ez vegetáriánus. Én nem szoktam azonnal azt parancsolni, hogy legyen mindenki vegetáriánus. Csökkentett húsfogyasztást javaslok, mert ha kivitelezhetetlennek tűnik a hús teljes elhagyása, akkor csak vegyünk vissza. Először mondjuk napi 1x fogyasztásra, majd együnk csak kétnaponta, és ha már eljutunk oda, hogy heti 2x fogyasztunk csak húst, már nagyon jók vagyunk. :) A hús azok az ételek közöl való, amik nehezen emészthetőek, és ezáltal zaklatják az elmét. És emelett elterjedt egy olyan szemlélet is a húsfogyasztással, hogy az állat húsával együtt megeszed annak érezlmeit is, és ez az érzel lehet a fájdalom, a félelem, az agresszió, stb... A jóga szerint fogyasszunk könnyen emészthető ételeket.

 

Az ötödik alapelv a pozitív gondolkodás és meditáció. Az végcél, ahova az előző négy alapelv elvezet. Nincs egyik a másik nélkül. :) 

 

Ha  nem akarsz meditálni, akarva akaratlanul belecsöppensz. Ha elkezdesz tudatosan élni, elkezded az egészséges ételeket kívánni. Ha elkezdesz figyelni magadra, észreveszed, hogy szükséged van a relaxációra, és elvonulsz, hogy csendben, önmagad is lecsendesítsd. Ha elkezded figyelni a légzésed, rájössz, hogy mennyire jó lassabban, mélyeket lélegezni, és mennyire jó, hogy sok helyzetben elegendő, hogy megnyugodj, ha a légzésed figyeled. És ha elkezdesz mozogni, egyszer csak nem fogod bírni, hogy ne mozogj. Egyik a másikből az életed részévé válik, és pozitív függőséget okoz. Hajrá! Jógára fel! 

 

Szeretettel,

 

Renka

A bejegyzés trackback címe:

https://renkayoga.blog.hu/api/trackback/id/tr508602000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása