Gyere, jógázz velem...

Gyere, jógázz velem...

Miért mások a jógagyakorlatok, mint a többi testmozgás?

2015. december 14. - Varga Renka

Mert egy ősi tudomány. Egy holisztikus szemlélet. A test csak egy eszköz, egy jármű, hogy az elme haladhasson a tökéletesség felé. A célja inkább a mentális képességek és a koncentráció fejlesztése. A jógapózok gyakorlásával egy egészséges testet kapunk, lehetőséget arra, hogy ne a fájdalmakkal kelljen foglalkozni a nap 24 órájában, hanem haladhassunk előre, az úton, amit választottunk magunknak. 

A jógagyakorlások fizikai célja az erős és rugalmas gerinc. A nyugati életmódra jellemző irodai munka, a sok ülés a gerincet nagyon terheli, és sok más mozgásformával csak rosszabb lesz utána a helyzet, mintsem javulna. Tehát a jógagyakorlatoknál a fókuszban a gerinc áll. A gerinc mellett fontos a hasizmok és a hátizmok erősítése, hogy a meglazult szalagok helyett átvegyék a gerinc tartásának a feladatát. A jógapózok kitartása közben koncentrálunk a belső szerveinkre, mirigyeinkre, amiket stimulálunk, masszírozunk a gyakorlatok alatt. Tehát a jógapózokkal, légzőgyakorlatokkal, relaxációval tudatosan gyógyíthatjuk magunkat. Hát nem csodás? :-)

A jógagyakorlatok nem az erőteljes izommunkán alapulnak. Sőt, kifejezetten ellenzi, mert az erőteljes izommunka, megfelelő légzés, és relaxáció hiányában csak fáradtsághoz és izomlázhoz vezet. A jógapózok felépítése végig légzésharmonizálással és a végén relaxációval történik. Ezzel oldjuk a feszültséget az izmokban, így elkerül minket a fáradtság és másnap az izomláz. Félreértés ne essék, dolgoznak azok az izomok rendesen, és szép szálkás izomzatra tehetünk szert a gyakorlással. Viszont nagy "muszklikra" ne számítsunk. 

A jógagyakorlással testünk feltöltődik energiával, mentális képességeink javulnak, és lelkünk megnyugszik. És az a csodás, hogy mindez már az első jógaóra után érezhető. 

Gyere, jógázz velem.

Renka 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://renkayoga.blog.hu/api/trackback/id/tr538151628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása