Gyere, jógázz velem...

Gyere, jógázz velem...

Böjt

2016. március 08. - Varga Renka

Megvolt az idei év első léböjtje. Felszabadító érzés. 

Miért böjtölök? Egy kis tavaszi megújulás. Van, amikor eljön az az idő, amikor már képtelen vagyok az evésre gondolni. Szinte rosszul vagyok tőle. Nincs kedvem egyáltalán enni. Meguntam az ízeket. Ilyenkor beiktatok egy három napos böjtöt, és kiiktatom a gondolatot, hogy mit vegyek, mit egyek, mit főzzek, hol egyek, stb... Szeretek böjtölni. Olyankor tisztul a testem, az elmém, és a lelkem is. 

A böjtöt nem szabad egy kínzásnak felfogni. Ez nem sanyargatása a testnek, ha eldöntjük a fejünkben, hogy miért csináljuk. Kellemes, hogy végre tehermentesíteni lehet a szervezetet. Félretenni azt, amiről azt hisszük a legfontosabb szükségletünk. 

Nem követek semmi éppen aktuális, trendi böjtkúrát, az ősi Ájurvédikus böjtöt tartom, a testtípusomnak megfelelően. Az Ájurvéda három dósát, azaz testtípust különböztet meg. Váta, vékony, gyenge testalkatú, magas. Pitta, filigrántól az izmosig, átlagos testtalkat. Kapha, erős, zömök, kövér, állandóan túlsúlyos testalkat. Ezeken kívül meghatározza még számtalan tényező a testalkatot. Hogy milyen a haj színe, erőssége, milyen a bőr állaga, milyen a fejforma, az arc, a szem, az orr, az ajak, a fogak, a köröm, a kéz mérete. Milyen az étvágy, az emésztés, a széklet, az izzadás, a vérkerigés. Mennyire mozgékony az ember. Milyen a hangulata, az érzékenysége, az értelmi képessége, az emlékezőképessége, a beszédstílusa, milyenek az álmai. Szereti-e a meleget, vagy inkább a hideget, és sorolhatnám. 

Fontos megismeri az egyéni testtípusunkat, mert így nem erőltetünk rá magunkra valami olyan diétát, szépségápolási praktikát, ami nem is nekünk való. És így könnyebben tudunk tenni minden nap a jó közérzetünk érdekében. Ha a testi és szellemi energiáink egyensúlyban vannak akkor lehet érezni, hogy az öngyógyitó erő mennyire működik, illetve a betegségek nem jelennek meg. Ha kibillenünk az egyensúlyunkból testünk azonnal jelez. Fejfájás, szédülés, haspuffadás, székrekedés, fáradtság, betegségek jelentkeznek. Ilyenkor álljunk meg és gondolkodjunk el rajta, hogy mit csinálunk a szervezetünk, önmagunk ellen. 

Ajánlom mindenkinek, hogy töltsön ki egy dósa tesztet, és ismerkedjen meg önmagával az ősi Ájurvéda szerint. 

http://maharishiajurveda.hu/testtipusteszt

Az én testtípusom a Pitta. Így annak megfelelően böjtölök. 

A böjtöt mindig elő kell készíteni, és le kell vezetni. Nem lehet csak úgy belevágni, hogy egyik nap még pörköltöt eszek, a másik nap meg már csak teákat iszok. És nem is lehet a böjt után rögtön nehéz ételeket fogyasztani. Szépen rá kell vezetni a szervezetet a böjtre. 2-3 nappal a léböjt előtt csak könnyű ételeket szabad enni, párolt zöldségek, rizs, gyümölcsök, majd miután csökkentettük az étkezések mennyiségét, elkezdhetjük, hogy csak folyadékot fogyasztunk. Ez nálam úgy néz ki, hogy reggel, ébredés után megiszom egy nagy pohár forró vizet, amit előtte 20 percig főztem. Ez megnöveli a böjt jótékony hatását. Majd jöhet egy gyümölcsturmix, napközben sok gyógytea, az én testtípusomnak megfelelően máj-, epe, és vesetisztító teák (máriatövis, csalán, rózsa), a teák között elfogyasztok ebédre egy zöldségkoktélt, és ezt követően sok-sok víz. Ez megy 3 napon keresztül, majd újra elkezdek könnyű ételeket fogyasztani, párolt zöldséget, és gyümölcsöt. Majd szépen fokozatosan lehet visszatérni a nehezebb ételek fogyasztására, mint pl. nyers ételek, húsfélék, olajos magvak, fűszeres ételek.

10402867_536352249880484_5003061553555368375_n.jpg

2016-03-02_15_41_20.jpg

Múlt hét hétfőn kezdtem el, és vasárnap zártam le ezt a tisztítást. Az, hogy a léböjt első napján, szerdán sütött  a nap jelentősen megkönnyítette a napot. Ahogy kiléptem a friss levegőre, és megéreztem a nap meleg sugarait, azonnal elfelejtettem, hogy éhes vagyok. Mert bizony az első nap, amikor még délután 2-kor se jutott a gyomor szilárd ételhez, még jelez, hogy örülne neki. Ez a második naptól elmúlik. :) Teljesen. Legalábbis nálam. A második naptól már nem érzem azt, hogy éhes lennék. Egy vicces dolog van, hogy mivel nincs meg a rágás folyamata, a reflex mégis beindul és megrágom a zöldséglevet, és a vizet is. :) 

2016-03-02_15_44_03.jpg

Ilyenkor kifejezetten olyan jógapózokat végzek, amik könnyen, megterhelés nélkül kivitelezhető ászanák,  és a méregtelenítést segítik, pl. gyertyaállás, ekeállás, gerinccsavaró gyakorlat. Fontos, hogy a böjt ideje alatt ne terheljük túl magunkat, kerüljük a zajos, impulzusokban gazdag helyeket. Ne egy fontos munkahelyi projekt kellős közepén vágjunk bele, és ne is egy éppen aktuális kapcsolati krízis alatt. Mikor eleve feszültebb a hangulat körülöttünk, ez nagyban megnehezíti a böjti időszakot. Mert nyilván mikor éhes az ember, ingerülté is könnyebben válik. Figyeljünk illyenkor csak befelé, önmagunkra. Nézzük meg, mi az, amit szeretnénk elengedni, mire nincs szükségünk és váljunk meg tőle könnyedén. Elalvás előtt tisztítsuk meg lelkünk minden nyomasztó és felesleges dologtól. Én még mandalát színeztem, az mindig megnyugtat és segít ellazulni.

img_20160303_120631.jpg

A léböjtöt kiegészítettem még a tél utáni bőrápolással. A téli időszakban száraz a bőröm, ezért ilyenkor úgy érzem, hogy neki is jár egy kis felfrissülés. Főleg az arcomon. Elkezdtem egy itthoni, a száraz bőrnek megfelelő gyümölcsössavas hámlasztást. Összekeverek két evőkanál natur joghurtot, egy evőkanál mézzel, és egy evőkanál friss almalével. Ezt felkenem az arcomra, a nyakamra, és 20 percig hagyom hatni. Az érzés utána frissebb, élénkebb, simább bőr. Ezt hetente maximum 2x, 5 héten keresztül fogom csinálni.  Ez az AHA savas hámlasztás. Létezik zsíros bőrre a BHA savas hámlasztás is. Itt bekerül a citrom, vagy az almaecet. Két evőkanál joghurtot keverünk össze 2 evőkanál almalével, 1 evőkanál citromlével, vagy almaecettel, és fél evőkanál mézzel. Ez nem kipróbált részemről, de biztos nem lehet vele ártani. :) Ilyen hámlasztás után fontos, hogy használjunk fényvédő arckrémet! 

Fokozhatjuk még a böjt a hatását masszázzsal, szaunával, meleg fürdővel, melybe holt-tengeri sót öntünk. 

A böjt ideje alatt szellőztessünk nagyokat, foglalkozzunk a növényeinkkel, szelektáljunk a ruhák, könyvek, tárgyaink között. Ezeket akár ajándékozzuk el. Kellemes érzés az a lélelknek, hogy nem csak kidobtuk a szemétbe. Ami nekünk már nem hasznos, vagy minket már megszolgált, másnak nagyon nagy örömöt tudunk okozni vele. 

Légy jó, tégy jót! 

Fontos, hogy nem szabad böjtölniük a várandós, szoptatós anyukáknak, a nagyon gyenge, vékony embereknek, ha valaki eleve hiányosan táplálkozik és ez már panaszokat okoz, betegség idején.

A megfelelő böjt mellett fontos az idő, hogy mikor kezdjünk bele. Én a hold állását figyelem. Fogyó holdnál könnyebb a kifelé áramlás, így azt figyelem. A hold fogyásának a második ciklusában érdemes a böjtöt tartani. Legközelebb április elsejével érdemes elkezdeni egy, a testtípusodnak megfelelő időtartamig tartott böjtöt. 

Mindenkinek sok sikert kívánok, aki szeretne belevágni, ebbe a csodás, felszabadító böjtbe. Ha kérdés lenne bátran írjtatok! 

Szeretettel,

Renka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://renkayoga.blog.hu/api/trackback/id/tr348452100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása