Gyere, jógázz velem...

Gyere, jógázz velem...

Hatha jóga, mert nem cifrázza

2015. november 11. - Varga Renka

A jógának számtalan irányzatával találkoztam az évek alatt, és pontosan azért választottam a hatha jógát, mert nem cifrázza. Az ősi jóga, az ősi köntösben. 

Itthon jellemzően a jógáról csak a nyújtás, a nyakatekert pózok, és talán a relaxáció, meditáció jut eszébe az embernek. Pedig a jóga egy életmód, amit ha elkezdünk, jobban viseljük a mai világ rohanó felfogását, a zajokat, a rengeteg információt, ami egy nap során akarva, akaratlanul is beszivárog az elménkbe, ott aztán képekké változik és nem hagy semmi nyugodt pillanatot önmagunkkal. Mindig csak az örökös tenni akarás. Miközben valahol balanszálni kell. Egyensúly nélkül felborolunk. A jóga gyakorlásával ki tudjuk zárni a nem kívánt ingereket. Megtanulhatunk teljesen csendben lenni önmagunkkal, feltöltődni, igazán relaxálni. Nem a tévé mellett ülve, nem könyvet, vagy újságot olvasva, hanem teljes csöndbe elvonulni a belső önvaló felé. Ahol igazi csend van. Még a madárcsicsergés, a tenger morajlása is zaj, ehhez a csendhez képest. 

A jógafilozófiával megtanulhatunk uralkodni magunkon, előre gondolkodni, mielőtt cselekszük, megérezni, hogy egy adott helyzet mennyire jó számunkra. Megtanulhatunk őszinték lenni, önmagunkkal és a világgal szemben is. 

Mindig kérdezik, hogy kinek ajánlom a jógát. Ezt nehezen lehet megfogalmazni, mert mindenkinek egyéni nehézségei vannak az életben. Van akinek külső problémái vannak: kövér, sovány, pattanásos, görbe a háta, kicsi a lába, nagy a lába, szőke a haja, barna a haja… Szinte minden második embernek van valami szervi betegsége, vagy csak folyton megfázik, összeszedi a vírusokat… És ott vannak, akik tudják, hogy lelki problémáik vannak, és arra keresik a megoldást. A külsővel kapcsolatos problémák, a betegségek mind a lelki egyensúly felbomlásából erednek.

A jóga egy jó mód arra, hogy visszataláljunk önmagunkhoz, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Mert most ezt a testet kaptuk, ezen csak aprókat tudunk változtatni. De belül tudunk változni. Ott folyamatosan tudunk jobbak lenni. És ha van erre lehetőségünk, miért ne tegyük? Szabaduljunk meg a félelmektől. Felejtsük el összehasonlítani a saját életünket másokéval! Élvezzük azt, amit kaptunk, vagy amit mi magunk választottunk.

Az én utam is egy fejlődés. Megvannak a megoldandó feladatok. Van a kezemben egy kulcs, amivel tudok jobb lenni. 

Jógával minden fizikai és lelki merevségen lehet lazítani. 

Gyere, jógázz velem...

Renka

A bejegyzés trackback címe:

https://renkayoga.blog.hu/api/trackback/id/tr778070170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása