Gyere, jógázz velem...

Gyere, jógázz velem...

Hogyan kezdjünk el jógázni?

2015. november 30. - Varga Renka

Először is, előítéletek nélkül.

Mik lehetnek ezek?

-Nem vagyok hajlékony

-Éppen nem vagyok jó formában

-Nincs elég időm

-Félek, hogy nem tudom megcsinálni a gyakorlatokat

-Félek, hogy kinevetnek

-Nem merek belekezdeni

És sorolhatnám. Félelem mindig akad, de csak egyet tehetünk, túllépni rajta.

Senki nem úgy kezd el jógázni, hogy rögtök a nyakába tudja tenni a lábát. Én még mindig nem tudom.:-)

Az se baj, ha nem érzed magad jó formában, a gyakorlással hamar fitt leszel. 

Idő arra van, ami fontos az életünkben, és mi lenne annál fontosabb, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Nem kell rögtön a legnehezebb gyakorlatokkal kezdeni. Sok jógapóz már ismert lehet, akár az iskolából, vagy más mozgásformából. Kezdjünk egyszerű pózokkal, hogy legyen sikerélmény. Lépésről lépésre...

Attól meg főleg nem szabad félni, hogy kudarcba fullad a gyakorlás, mert ha kitartóan haladok a jóga útján, nem lesz kudarcélményem. És pont ezért nem szabad előítéletekkel belekezdeni, mert ha elvárásunk van, akkor ott van csalódás is. Ez vagy pozitív, vagy negatív. A pozitív csalódásnak örülünk, de a negatív csalódást kudarcként éljük meg, és a jógának pont az a lényege, hogy megszabadítson az ehhez hasonló érzésektől. Nem kell félni, egyszerűen csak ki kell próbálni, és ha mégse tetszik, akkor senki nem kötelez arra, hogy tovább csináljam. Ismerek olyan embereket, akik már évek óta szemezgetnek a jógával, de még nem jött meg a kellő löket, hogy ki is próbálja, vagy még nem érzi érettnek rá magát. De ha szeretnénk valamit, akkor minden félelmet, előítéletet, mások bármilyen tapasztalatát félre kell tenni, és el kell kezdeni.

A második lépés, hogy MOST! Mert holnap már lesz más helyette. Bármi, amibe szeretnénk belevágni, azt kezdjük el most, mert az időhúzással, csak bezavarnak a gondolatok. Ha halogatunk, mindig találunk valami mást helyette. Legfőképp kifogást! Ami egy kimeríthetetlen mézesbödön. Ugye ismerjük a "holnap kezdem a fogyókúrát", vagy a "holnap leszokok a dohányzásról" mondatokat? Legtöbbször ebből semmi nem lesz. Az igazi elhatározás a mostban születik meg, és ott is kell elkezdeni. 

Ha mindez megvan. Ha megvan az előítéletek leküzdése, ha megvan az elhatározás most, akkor fogalmazzuk meg magunknak, hogy mi a jógagyakorlásunk célja.

Milyen síkon szeretnék változni?

Fizikai? Szeretnék jó erőben lenni. Szeretnék izmosodni, Szeretnék rugalmasabb lenni. 

Mentális? Szeretném a koncentrációm javítani. Szeretném kezelni a feszültséget.

Lelki? Szeretném érezni a biztonságot önmagamban. Szeretnék megerősödni, hogy ne okozzon fájdalmat a külvilág negatív hatása.

A legfontosabb a szeretnék. Hogy magamért szeretnék tenni. Mindenkinek más a célja. Mi keressük meg a magunkét, és járjuk a saját utunkat. Legyünk tudatosak tetteinkben. És higgyünk magunkban.

Akinek van kedve, jöjjön jógázzon velem. December 6-án jóga workshopot tartok. Részletek a Jóga nálam menüben. És, hogy ott mi lesz a menü? Megismerkedés a jóga alapelveivel, és rengeteg tudatos gyakorlás. Mindez 4 órában. Finom teákkal és egészséges ételekkel. 

Várlat Titeket szeretettel! 

Renka

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://renkayoga.blog.hu/api/trackback/id/tr838127266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása